To mój pierwszy tort w masie cukrowej , do ideału mu bardzo daleko ale od czegoś trzeba zacząć ;-)
Torcik taki zwykły do kawusi , raczej to taka próba moich sił z masą.
Biszkopt wykonałam w/g przepisu na BISZKOPT najlepszy http://przepisybez.blogspot.com/2017/04/biszkopt-najlepszy.html
Składniki ( w temp pokojowej ) :
- 6 jajek rozm "L"
- 180g cukru kryształu
- 130g mąki ryżowej
- 40g mąki ziemniaczanej
- 20g tapioki
- szczypta soli
Z przepisu upiekłam biszkopt ( na zdjęciu po prawej stronie ) oraz drugi z gotowej mieszanki na ciasto biszkoptowe firmy Bezgluten - wykonanie wg przepisu na opakowaniu .
Jak widać zdecydowanie lepiej wypada biszkopt z mojego przepisu
Biszkopty pokroiłam na 4 blaty
Masa śmietanowo - mascarponowa truskawkowa :
- 1000 ml śmietany kremówki 36% dobrze schłodzonej
- 500g serka mascarpone
- 100g mrożonych truskawek
- 1 szt .fix truskawkowy Celiko
- cukier puder ( do smaku - u nas ok 100gr)
- barwnik różowy
Truskawki ( u mnie mrożone ) zblendować z odrobiną śmietanki oraz cukrem pudrem .
Śmietanę kremówkę (dobrze schłodzoną) ubić na sztywno z resztą cukru oraz fixem, dodać małymi porcjami mascarpone oraz zblendowane truskawki.
Krem podzielić na 3 równe porcje .
Do jednej porcji dodać 1 krople barwnika , a do drugiej porcji dodać 2-3 krople barwnika , trzecią zostawiamy tak jak wykonaliśmy.
Delikatnie jeszcze każda porcje kremu ( z barwnikami ) chwile miksować na wolnych obrotach ,aż wszystkie składniki się połączą .
Użyłam barwniki bezglutenowe firmy Sugar Flair
Dodatkowo :
- 450ml konfitury malinowej
- 300ml zaparzonej czarnej herbaty - posłodzonej ( do nasączenia tortu )
Jeden z pokrojonych blatów ułożyłam na podkładzie na paterze i nasączyłam herbatą ok 50ml , posmarowałam 150gr konfitury i wyłożyłam jedną z 3 porcji kremu śmietanowo-mascarponowego
( u mnie ta najjaśniejsza ) , czynność powtórzyłam z kolejnymi blatami stosując coraz to ciemniejszy krem śmietanowo-mascarponowy .
Ostatni czwarty blat (wierzchni ) jedynie nasączyłam ponieważ na niego nałożyłam tynk
( masa maślana na bezie szwajcarskiej ) , tynkiem również posmarowałam boki tortu .
Masę maślana wykonałam z tego przepisu :
Następnie packą wyrównałam wierzch i boki tortu.
Tort przez kilka godzin schłodziłam w lodówce .
Schłodzony tort pokryłam masą lukrową i udekorowałam .
Użyłam masy firmy Kelmy.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz