Składniki ( w temp pokojowej ) :
Białka jaj oddzielić od żółtek .
- 6 jajek rozm. "L"
- 180g cukru kryształu
- 130g mąki ryżowej
- 40g mąki ziemniaczanej
- 30g tapioki
- szczypta soli
Białka jaj oddzielić od żółtek .
Do białek dodać szczyptę soli .
Ubijać białka na najwyższych obrotach miksera gdy uzyskamy sztywna pianę dodać malutkimi porcjami ( to ważne aby sypać po trochu ) cukier i ubijać tak długo,
aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne , następnie dodajemy kolejni po 1 żóltku ,
gdy jedno żółtko dobrze połączy się z białkami dopiero wtedy dodajemy kolejne żółtko aż wykorzystamy wszystkie żółtka .
Wyłączyć mikser - nie będzie nam już potrzeby .
Wszystkie mąki przesiać do masy jajecznej i bardzo delikatnie drewnianą łopatka wymieszać ciasto na biszkopt .
Gdy składniki się połączą przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia .
Ja swój biszkopt upiekłam w rancie bez papieru , nie natłuszczałam rantu .
Piec w 175stop. C ok 35min
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz