BISZKOPT jasny



Składniki ( w temp pokojowej ) :
  • 6 jajek rozm. "L"
  • 180g cukru kryształu
  • 130g mąki ryżowej
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 30g tapioki
  • szczypta soli

 Białka jaj oddzielić od żółtek .
Do białek dodać szczyptę soli . 
Ubijać białka na najwyższych obrotach miksera gdy uzyskamy sztywna pianę dodać malutkimi porcjami ( to ważne aby sypać po trochu )  cukier i ubijać tak długo,
 aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne , następnie dodajemy kolejni po 1 żóltku , 
gdy jedno żółtko dobrze połączy się z białkami dopiero wtedy dodajemy kolejne żółtko aż wykorzystamy wszystkie żółtka .
 Wyłączyć mikser - nie będzie nam już potrzeby .
   Wszystkie mąki przesiać do masy jajecznej i bardzo delikatnie drewnianą łopatka wymieszać ciasto na biszkopt . 
Gdy składniki się połączą przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia . 
Ja swój biszkopt upiekłam w rancie bez papieru , nie natłuszczałam rantu .
    Piec w 175stop. C ok 35min

Smacznego!


Komentarze