Składniki:
- 6 jaj "L"
- 180 g cukru
- 80 g mąki kukurydzianej
- 80 g skrobi kukurydzianej
- 40 g mąki ryżowej ( możemy zamienić na kukurydzianą )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek , białka ubić z szczyptą soli , dodać cukier i ubijać tak długo aż cukier nie będzie wyczuwalny . Nadal ubijając dodawać pojedynczo żółtka , ubić na jednolitą masę .
Mikser odstawić nie będzie już nam potrzebny.
Mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej . Delikatnie wszystko wymieszać tak aby nie było grudek.
Masę przełożyć do tortownicy / rantu o średnicy 28cm , wyrównać .
Piec w 180 stop.C ok 28-30 min (termoobieg).
Ja biszkopty piekę w rancie ,
wtedy biszkopt ładnie rośnie i jest równy jak stół co widać na zdjęciach.
Biszkopt z 6 jaj o średnicy 28/29 cm urósł na wysokość 6,5 cm
z czego uzyskałam 3 blaty .
Komentarze
Prześlij komentarz