BISZKOPT kukurydziany


Składniki:
  • 6 jaj "L"
  • 180 g cukru
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 80 g skrobi kukurydzianej
  • 40 g mąki ryżowej ( możemy zamienić na kukurydzianą )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli


Białka oddzielić od żółtek , białka ubić z szczyptą soli , dodać cukier i ubijać tak długo aż cukier nie będzie wyczuwalny . Nadal ubijając dodawać pojedynczo żółtka , ubić na jednolitą masę .
Mikser odstawić nie będzie już nam potrzebny.
Mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej . Delikatnie wszystko wymieszać tak aby nie było grudek.
Masę przełożyć do tortownicy / rantu o średnicy 28cm , wyrównać .
Piec w 180 stop.C ok 28-30 min (termoobieg).


Ja biszkopty piekę w rancie , 
wtedy biszkopt ładnie rośnie i jest równy jak stół co widać na zdjęciach.


Biszkopt z 6 jaj o średnicy 28/29 cm urósł na wysokość 6,5 cm 
z czego uzyskałam 3 blaty .





Komentarze