Składniki:
- 250 g mieszanki uniwersalnej bezglutenowej
- 3 jajka "L"
- 1/2 szkl cukru pudru
- 1/2 cukru waniliowego
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/2 szkl wody gazowanej
- 1/3 szkl oleju
- aromat np: migdałowy
- cukier puder do posypania
Formę posmarować olejem .
Piekarnik nagrzać do 180 stop.C
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać.
Białka oddzielić od żółtek .
Białka ubić z szczyptą soli .
W oddzielnej misce utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać olej , aromat , wodę gazowaną i cały czas mieszając stopniowo dodawać przesianą mąkę .
Na koniec połączyć ciasto z ubitą pianą i dokładnie wymieszać .
Ciasto przelać do specjalnej formy w kształcie baranka .
Ciasto przelać do specjalnej formy w kształcie baranka .
Ciasto wstawić do piekarnika .
Piec ok 35 min (termoobieg).
Ostudzonego baranka posypać cukrem pudrem
Komentarze
Prześlij komentarz