- 2 podwójne piersi kurczaka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szkl mleka
- 2 jajka "L"
- 1 i 1/2 szkl mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 50 g ketchupu bez glutenu
- 100 g majonezu bez glutenu
- mąka kukurydziana do obtaczania
- olej i smalec do smażenia
Pierś kurczaka pokroić na paski o grubości ok 1-2cm .
Mięso obsypać przyprawami (papryka słodka, ostra oraz sól ).
Wszystko razem dokładnie wymieszać .
Pierś kurczaka włożyć na kilka godzin do lodówki .
W oddzielnej misce wymieszać wszystkie składniki na ciasto .
Dodać mięso z kurczaka i wszystko dokładnie wymieszać aby pierś pokryła się ciastem .
Do oddzielnej miski przesypać mąkę kukurydzianą w której będziemy obtaczać każdego nuggetsa przed smażeniem .
W rondelku lub w frytkownicy rozgrzać olej z smalcem w proporcji 1:2 .
Wrzucać nuggetsy na bardzo gorący tłuszcz i smażyć na złoto .
Nuggetsy podawać z sosem i frytkami .
Jeśli ktoś lubi wersję bardziej chrupiącą można dodać do ciasta pokruszone płatki kukurydziane.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz