Składniki:
- 4-5 dużych ziemniaków
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 mała pietruszka
- 2 podudzia kurczaka
- 1/2 szkl. kaszy jaglanej
- 2 kostki rosołowe bez glutenu
- przyprawa warzywna do smaku ( Balviten - ok 1 łyżki )
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- 250 ml słodkiej śmietany
- 1 łyżka tapioki
Warzywa obrać , ziemniaki pokroić w drobną kostkę .
Marchew , seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Warzywa oraz podudzia kurczaka wrzucić do dużego garnka ,
zalać wodą oraz dodać przyprawy.
Kaszę jaglaną przepłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie , dodać do zupy.
Gotować wszystko razem , aż warzywa będą miękkie.
W miseczce rozrobić śmietanę z tapioką - dodać trochę gorącej zupy i wymieszać.
Śmietanę z tapioką dodać do zupy .
Gotować wszystko razem ok 5 min co chwile mieszając .
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz