Składniki:
- 1 kg twarogu półtłustego
- 2 jajka "L"
- 200g masła
- 200g cukru
- 50g mąki ziemniaczanej
- 80g rodzynek
- 80g suszonych moreli
- brzoskwinie w puszce
- 1 galaretka pomarańczowa
Bakalie drobno pokroić
Twaróg zmielić
2 jajka utrzeć z cukrem
Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ucierać,
aż składniki się połączą w gładką masę.
Tortownicę (26cm) lub blaszkę (24cmx24cm) wyłożyć papierem do pieczenia ,
a następnie ułożyć na dnie bezglutenowe biszkopty.
a następnie ułożyć na dnie bezglutenowe biszkopty.
Przygotować galaretkę wg przepisu podanym na opakowaniu.
Masło rozpuścić w dużym garnku
Dodać zmielony twaróg oraz masę jajeczną
Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć na małym ogniu ok 15 minut
ciągle mieszając (masa szybko się przypala).
Masa twarogowa zacznie gęstnieć .
Po 15 minutach zdjąć garnek i dodać do masy pokrojone bakalie .
Wymieszać.
Gotową masę delikatnie przelać do tortownicy wyłożonej biszkoptami.
Odstawić na chwilę, aż lekko ostygnie.
Brzoskwinie z puszki pokroić i wyłożyć na masie serowej.
Ciasto zalać tężejącą galaretką
( nie wylewać płynnej galaretki gdyż podpłynie pod ciasto )
Tort podawać mocno schłodzony ( najlepiej po 12 godzinach)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz