Składniki:
- 2 jajka
- 1 i 1/3 szkl. mąki uniwersalnej bezglutenowej
- 1 i 1/3 szkl. mleka
- 3/4 szkl. wody
- cukier waniliowy
- olej do smarowania patelni
W dużej misce wymieszaj jajka , wodę, mleko oraz cukier waniliowy.
Dodaj przesianą mąkę i miksuj wszystko razem, aż masa zgęstnieje i będzie gładka (bez grudek).
Dodaj przesianą mąkę i miksuj wszystko razem, aż masa zgęstnieje i będzie gładka (bez grudek).
Odstaw na ok 20-30 minut.
Do miseczki nalej trochę oleju ok 50ml.
Olejem delikatnie natłuść patelnie przed każdym naleśnikiem
Na rozgrzaną patelnię wylewaj porcję ciasta i smaż naleśniki z obu stron na rumiano.
W czasie gdy naleśniki ostudzą się przygotowujemy farsz .
FARSZ (twarożek z rodzynkami):
- 600g twarogu półtłustego
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- cukier do smaku
Twaróg zemleć .
Rodzynki zaparzyć wrzącą wodą i zostawić aż napęcznieją.
Zlać wodę i dodać do twarogu.
Dodać cukier waniliowy oraz cukier do smaku wg uznania
( ja dałam ok. 2-3 łyżki stołowe).
Wszystko dokładnie wymieszać .
Na każdy naleśnik nałożyć 2 łyżki twarożku.
i rozprowadzić.
Naleśniki złożyć w dowolny kształt.
Podawać na ciepło
( podsmażyć na patelni na małej ilości oleju)
posypane cukrem pudrem lub z bitą śmietaną i owocami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz