Składniki:
- 500g ugotowanego mięsa ( łopatki)
- 1 kg gotowanych ziemniaków w obierkach
- 250g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- sól
- olej do smażenia
Ziemniaki obrać i zmielić
Dodać mąkę ziemniaczaną oraz 2 jajka,
doprawić solą do smaku.
W oddzielnej misce przygotować farsz .
Zmielić mięso i doprawić w/g uznania,
(ja dodałam przyprawy warzywnej firmy Balviten )
następnie dodać 2 jajka i wszystko razem wymieszać.
Formować z masy ziemniaczanej kulki i nadziewamy mięsnym farszem , rozpłaszczamy i smażymy na patelni z obu stron na oleju.
Bliny podajemy z sosem
Ja wykonałam sos pieczarkowy.
Sos pieczarkowy:
- 500g pieczarek
- 500ml śmietany słodkiej
- 1 łyżka mąki z tapioki
- przyprawa warzywna Balviten
- kostka rosołowa
Pieczarki umyć, obrać i drobno pokroić .
Podsmażyć na patelni na małej ilości oleju .
Olej zlać ( nie będzie nam już potrzebny)
Pieczarki przełożyć do garnuszka i zalać wodą ,
aby lekko przykryła grzyby.
Doprawić przyprawą warzywną do smaku oraz dodać 1 kostkę rosołową, gotować kilka minut .
Śmietankę przelać do miseczki , dodać tapiokę i mieszać tak długo aż nie będzie grudek .
Śmietankę zahartować dodając trochę gorących pieczarek ,wymieszać.
Przelać śmietankę do pozostałych grzybów w garnuszku i dokładnie wymieszać.
Zagotować wszystko razem ciągle mieszając.
Gotowe!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz