GOFRY DANUSI - nasze ulubione





Składniki :
  • 6 jaj rozm "L"
  • 500g extra uniwersalnej mieszanki bezglutenowej
  • 500ml mleka
  • 250ml wody
  • 250g masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 Masło roztopić w rondelku .
 Białka oddzielić od żółtek . 
Żółtka przelać do dużej miski i dodać cukier waniliowy - miksować aż żółtka będą białe . 
Na żółtka wylać gorące masło ( zaparzyć ) , miksować aż składniki się połączą i ciągle miksując dodać mleko i wodę . 
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy .
 Wszystko dokładnie zmiksować .
    W oddzielnej misce ubić pianę z białek na sztywno z szczyptą soli . 
Gdy piana będzie bardzo gęsta dodać ją do pozostałych składników i delikatnie drewnianą łyżką dokładnie wymieszać .
     Gofry pieczemy w mocno rozgrzanej gofrownicy.


Smacznego!



Komentarze