Smak ... pycha jak glutenowe
Składniki :
- 2 kg mąki (u mnie Extra uniwersalna z firmy Bezgluten - uwaga! zawiera skrobie pszenna bezglutenową )
- 20dkg świeżych drożdży
- 16 żółtek
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 2 cukry waniliowe
- 3 łyżki spirytusu
- 3 łyżki octu
- 200g roztopionego masła
- szczypta soli
- 10ml olejku rumowego
- mleko krowie na wyczucie ( konsystencja jak na chleb bezglutenowy - jak damy więcej mąki paczki będą twarde )
- smalec + olej do smażenia
- marmolada
Żółtka oddzielić od białek .
Do żółtek dodać szczyptę soli oraz cukier i cukier waniliowy.
Miksować na jednolitą masę .
W rondelku rozpuścić masło.
W małym garnku podgrzać trochę mleka , dodać drożdże , 2 łyżki cukru oraz 2 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić ,aż drożdże zaczną "pracować ".
Gdy drożdże podwoją swoją objętość do dużej miski wsypujemy mąkę i dodajemy ubite żółtka oraz wyrośnięte drożdże.
Wyrabiamy ciasto 5 min ręcznie lub w maszynie .
Następnie dodajemy spirytus i ocet , zagniatamy ciasto i po chwili dodajemy rozpuszczone masło oraz olejek rumowy .
Wyrabiamy ciasto kolejne 5 minut.
Gdy się składniki połączą mocząc ręce w wodzie wyjmuje porcje pączka i układam na silikonowej macie lub stole wysmarowanym olejem delikatnie formując kształt okrągłego malutkiego pączusia .
Czekam długoooooo aż pączki podwoją swoją objętość, a w tym czasie gdy pączki rosną rozpuszczam tłuszcz ( Ja użyłam 7 kostek smalcu + olej w proporcji 70% smalcu i 30% oleju ).
Zanim tłuszcz będzie gorący dodaje do jeszcze zimnego tłuszczu 3 łyżki spirytusu (alkohol wyparuje ) dzięki któremu podczas smażenia pączki będą jasnozłote , nie będą chłonąć tłuszczu oraz nie będą nam się palić podczas smażenia.
Gdy paczki urosną smażymy z obu str. na jasnozłoto sprawdzając każdy pączek długą wykałaczką czy nie jest surowy w środku ( test suchego patyczka ) i wyjmujemy po usmażeniu na ręcznik papierowy do osuszenia .
Gdy pączki lekko przestygną nadziewam (workiem cukierniczym z długą tylką) każdy pączek marmoladą - tym razem użyłam gotowej marmolady bez glutenu firmy Orzech .
Ostudzone pączki posypać cukrem pudrem jak ktoś woli można polać jeszcze ciepłe pączki lukrem.
Pączki można wykonać w wersji glutenowej - wtedy zamieniamy tylko mąkę bezglutenową na pszenna w takiej samej proporcji czyli 2kg .
Pozostałe składniki bez zmian .
Pączki można wykonać w wersji glutenowej - wtedy zamieniamy tylko mąkę bezglutenową na pszenna w takiej samej proporcji czyli 2kg .
Pozostałe składniki bez zmian .
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz