Baaaardzo mięciutkie , rozpływa się w ustach
Biszkopt:
- 6 jajek rozm. "L"
- 3/4szkl cukru
- 1/2 szkl. mąki gryczanej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
- 3 łyżki kakao Celiko (gorzkie ciemne zwykle )
- 2 łyżki oleju
WSZYSTKIE SKŁADNIKI W TEMP POKOJOWEJ !
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli ( lepiej się ubijają) ,
pod koniec ubijania dodać cukier oraz żółtka .
Dalej miksując dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej .
Następnie miksując dodać olej. Dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz kakao ,
delikatnie mieszamy ( ja miksowałam na najniższych obrotach do czasu połączenia składników ) .
Formę do pieczenia o rozm. 24 x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wylać do formy.
Piec ok 20-25 min w 170stopni C
Masa mleczna :
- 1/2szkl mleka
- 2/3szkl cukru
- 2 szkl. mleka w proszku (używam z Mlekpolu - łaciate )
- 350g masła
- 16g cukru waniliowego
Mleko zagotować w garnku z masłem , cukrem i cukrem waniliowym .
Gdy składniki się połączą , ostudzić lekko (aby było mocno ciepłe),
dodać mleko w proszku i razem zmiksować do czasu aż nie będzie grudek .
Polewa :
- 100g gorzkiej czekolady ( ja użyłam Goplany )
- 70g masła
- 2-3 łyżki mleka krowiego
Masło, mleko i połamaną czekoladę wrzucamy do rondla i delikatnie rozpuszczamy - tylko lekko podgrzewamy, aby skład się połączyły i mieszając pilnuje aby się nie przypaliło .
Biszkopt przekroić na 2 części , na jedna wylać masę , przykryć drugim biszkoptem i polać polewą . Odczekać aż masa zastygnie co najmniej 2 godz.
Ciasto jak się przechowuje w lodowce robi się bardziej zwarte , natomiast trzymane po za lodowa jest tak bardzo mięciutkie ze rozpływa się samo w ustach .
Polecam, bo jest mega smaczne o ile lubimy mocny smak czekolady i mleka .
Zrobiłam też wersję świąteczna ciasta dzieląc krem na 2/3 i 1/3
2/3 kremu wyłożyłam wew. biszkoptów natomiast 1/3 kremu użyłam na wierzch ciasta i utworzyłam w ten sposób białą warstwę na której dzieci nadały akcent świąteczny ;-)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz