Składniki:
- 150g płatków owsianych
- 1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego
- 75g mąki ryżowej
- 50 g mąki z tapioki
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g oleju kokosowego lub margaryny bez mlecznej
- 50 g cukru lub 25 g syropu daktylowego
- 75g wody
Płatki owsiane zmielić na grubo ( jedno krótkie naciśniecie guzika) .
Zmielone siemię lniane zalać 4 łyżkami gorącej wody.
Do miski dodajemy kolejno płatki, mąki , proszek do pieczenia, sól , olej kokosowy oraz siemię lniane , cukier i wodę .
Mieszamy na jednolite masę .
Formujemy kuleczki ( ok 20szt ) a następnie formujemy z nich płaskie ciasteczka .
Na koniec posypujemy na wierzchu każdego ciasteczka gruboziarnistym cukrem .
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia .
Pieczemy ok 25min w 175stopniach.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz